diumenge, 12 d’octubre del 2008

Ara que s'acosta el fred


Ara que s'acosta el fred és important recordar les lleis bàsiques per estalviar en calefacció. I més després de l'anunci d'una important pujada de les factures del gas natural i més, tenint en compte que la calefacció representa de mitjana, el 64% del consum energètic d'una llar. El més important és tenir la calefacció engegada només quan es necessita: és a dir quan tenim fred.

La temperatura idònia és que la casa estigui entre 20 i 21 graus. Una temperatura més alta comença a generar calor i no té sentit que anem per casa en màniga curta i pantalons curts tal i com si fos el 15 d'agost. No és aconsellable tenir una calefacció d'aire si la sortida és elevada perquè sempre tindrem sensació d'escalfor al cap però els peus estaran gelats (l'aire calent puja perquè pesa menys). En el cas que tinguin radiadors és important que no estiguin situats a sota d'una finestra (l'escalfor s'escapa per les juntes) i que no tinguin mobiliari a prop perquè no té sentit que el radiador funcioni per escalfar un moble. També hi ha qui recomana instal·lar paper d'alumini entre la paret i el radior. D'aquesta manera, l'alumini reflecteix l'escalfor cap a una altra banda i així s'evita l'escalfament innecessari del mur. S'ha de tenir en compte, però, que és una sol·lució molt poc estetètica.

Pel que fa a la ventilació de la casa és important fer-ho però obrint la finestra durant 10 minuts al matí hi ha temps de sobres. També és important abaixar la temperatura del termostat quan no som a casa i deixar les portes de les habitacions i diferents dependències de la llar de manera que l'escalfor es reparteixi de forma uniforme per la casa. I a la nit, com que dormim tapats amb 15-16 graus també n'hi ha de sobres.

Un altre element important és repassar les juntes de les finestres i evitar tenir les portes que comuniquen amb l'exterior obertes excessivament. L'escalfor se'n va i després energèticament, és molt costós tornar a escalfar la llar. Un altre element a tenir en compte és l'aprofitament de les hores de sol. Cal apujar les persianes quan és de dia per aprofitar el màxim l'escalfor i la llum però cal abaixar-les de seguida que es fa fosc per evitar pèrdues calorífiques.

1 comentari:

salvamat ha dit...

Hola,

sobre el fet que esmentes que quan no fa fred, cal abaixar el termòstat, volia exposar la meva experiència.
Malgrat tenir els termòstats de tota la casa apagats, vaig comprovar que la caldera continuava escalfant aigua i recirculant-la, però en circuit tancat.
Es important comprovar-ho, i si cal, es pot instal·lar un relé per tal que desconnecti elèctricament la caldera i s'apagui la flama.

Si no, estem fent una despesa mínima i a més, passant fred.